Translate

piątek, 31 października 2014

Halloween



Noc duchów i umarłych.
Chciałam poczuć się po amerykańsku i sama dynie pociąć ;)
Nie będę się rozwodzić na temat święta zmarłych, bo to każdego indywidualna sprawa.
 

Wbrew pozorom nie jest to takie trudne.

Jest i mój potworek. Agama zwana Szczerbatkiem.
Z cyklu "jak wytresować smoka". Piękna poza.. :)



Zupa dyniowa
500 g dyni 
4-5 ząbków czosnku 
1 litr mleka 
1 łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki pieprzu
świeże liście majeranku  lub oregano 
1 szklanka grzanek
  1. Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Odstawić do przestudzenia.
  2. Przestudzoną dynię zmiksować z czosnkiem na gładko. Przełożyć do garnka, dodać mleko, sól i pieprz, gotować przez 5 minut.
  3. Na patelni uprażyć grzanki. Dodać do zupy bezpośrednio przez podaniem.

http://allrecipes.pl/przepis/7645/zupa-dyniowa-z-grzankami.aspx?o_is=HS_Image_1


Całych zasług nie zamierzam zbierać. Zupę nie ja robiłam (Bartka dzieło), ale czynnie uczestniczyłam w przygotowaniach- siedziałam na zmywaku ;)




2 komentarze:

  1. Widzę, że świętujecie pełną parą ;))
    Zupa wygląda naprawdę smakowicie (pomimo że jestem świeżo po kolacji ;),
    a Tobie bardzo ładnie w tej koronkowej bluzeczce ;)))
    Pozdrowienia dla Bartka i Szczerbatka! :)))
    :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Debiutancko obchodziliśmy halloween- płonące dynie i te sprawy.. ;))
      Dziękujemy bardzo! ;);*

      Usuń