Czego nie robi się dla mamy - ja wybrałam najkruchsze ciasto na świecie ;))
Ciasteczka, od którym "naprawdę nie da się oderwać"!
Pyszne i proste
Nasze składniki:
- 300g mąki
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g zimnego masła
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przesianej przez sitko mąki, dodać masło oraz resztę składników. Wyrabiamy ciasto - raczej trzeba się spieszyć, bo jak masło zacznie się ocieplać to zaczyna być baaardzo delikatne ;)
Gotowe zawijamy w folię i do lodówki na 1 godzinę.
Już schłodzone ciasto rozwałkowujemy - ja rozwałkowałam na grubo, bo z cienkim nie dawałam rady - zapewne zbyt mało wprawy ;) i foremkami wyciskamy ciasteczka.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, układamy nasze ciastka z odstępami, bo ładnie rosną.
Pieczemy 10 - 12 minut 180C - nie wkładajcie do rozgrzanego piekarnika, bo się spalą!
Wieeem, bo tak zrobiłam :)
Mąkę
wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko
wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1
godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odstępy (ciastka trochę rosną) i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.427MOiLe.dpuf
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odstępy (ciastka trochę rosną) i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.427MOiLe.dpuf
Mąkę
wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko
wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1
godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odstępy (ciastka trochę rosną) i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.427MOiLe.dpuf
Przepis zaczerpnięty - www.slodkiefantazje.pl
Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odstępy (ciastka trochę rosną) i piec je około 10-12 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem.
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3473/rozplywajace-sie-w-ustach-kruche-ciasteczka?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.427MOiLe.dpuf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz