Zna się ona na rzeczy, by było syto i miało mało kalorii!
http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/krolewicz-w-tarapatach-otylii-jedrzejczak-warszawa,148363.html
Ciasto szpinakowe
450 g szpinaku mrożonego rozrobnionego
4 jajka
20 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Nadzienie
250 g łososia wędzonego plastry
200 g serka śmietankowego
2 łyżki chrzanu tartego
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy na sicie tak, aby odsączyć wodę
- Ubijamy białka
- Ubijamy żółtka, dodajemy mąkę i ucieramy
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak i przyprawy
- Mieszamy do połączenia składników
- Dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Wylewamy masę
- Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 200°C
- Studzimy
- Na blat stołu rozwijamy folie spożywcza, układamy placek do góry i delikatnie ściągamy
- Placek smarujemy serkiem wymieszanym z chrzanem
- Układamy plastry łososia
- Zwijamy w roladę
- Roladę wstawiamy do lodówki na kilka godzin
- Kroimy w plastry szerokości około 1-1,5cm
- Przed podaniem skrapiamy odrobiną soku z cytryny
*Nasza wersja jest nieco uboższa (bez gałki i mąki też się da, a chrzan ze słoika), równie pyszna i nie czekaliśmy kilku godziny - można jeść od razu :D
Tak tylko mówię jeśli też zawsze nie możecie się doczekać..
Bon Appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz