Translate

wtorek, 16 grudnia 2014

Rolada wg Otylii

Podpatrzyłam w Ugotowanych- jest pyszna ;D
Zna się ona na rzeczy, by było syto i miało mało kalorii! 




http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/krolewicz-w-tarapatach-otylii-jedrzejczak-warszawa,148363.html


Ciasto szpinakowe
450 g szpinaku mrożonego rozrobnionego
4 jajka
20 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

Nadzienie
250 g łososia wędzonego plastry
200 g serka śmietankowego
2 łyżki chrzanu tartego

Sposób przygotowania:
  • Szpinak rozmrażamy na sicie tak, aby odsączyć wodę
  • Ubijamy białka
  • Ubijamy żółtka, dodajemy mąkę i ucieramy
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak i przyprawy
  • Mieszamy do połączenia składników
  • Dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Wylewamy masę
  • Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 200°C
  • Studzimy
  • Na blat stołu rozwijamy folie spożywcza, układamy placek do góry i delikatnie ściągamy
  • Placek smarujemy serkiem wymieszanym z chrzanem
  • Układamy plastry łososia
  • Zwijamy w roladę
  • Roladę wstawiamy do lodówki na kilka godzin
  • Kroimy w plastry szerokości około 1-1,5cm
  • Przed podaniem skrapiamy odrobiną soku z cytryny

*Nasza wersja jest nieco uboższa (bez gałki i mąki też się da, a chrzan ze słoika), równie pyszna i nie czekaliśmy kilku godziny - można jeść od razu :D 
Tak tylko mówię jeśli też zawsze nie możecie się doczekać..


Bon Appétit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz