Jest sezonowo, wiosennie..
Rośliny rosną więc pora zacząć je jeść :)
Nasze składniki:
por duży
czosnek
makaron razowy
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
oregano
bazylia
tymianek
majeranek
pieprz
sól
Makaron al`dente 6 min w osolonej wodzie. ("al`dente" kiedyś czytałam, że najmniej kaloryczny ;)
Całego pora kroimy w pióra. Czosnek na drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę.
Odrobinę oliwy dajemy na patelnie, pierwszy czosnek, żeby się zeszklił dosłownie chwilę.
Potem dorzucamy pora.
W szklance robimy sos z oliwy, po łyżeczce wszystkich ziół + sól, pieprz do smaku jak kto lubi. Mieszamy dodając tyle oliwy, żeby było konsystencji sosu i wylewamy na pora, gdy już zmniejszy swoją objętość.
Gdy por najdzie ziołami dodajemy makaron.
Nie sądziłam, że to może smakować.. a mogę jeść to codziennie..
Taki nasz wynalazek, który ubóstwiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz