Wiem, że nie są
to hot dogi z Orlenu ale smakiem bardzo podobne i bardzo szybkie ;)
Parówki w szlafrokach.
Ciasto takie jak na tartę:
-
-
-1 zółtko
- około 60-70 ml wody
- szczypta soli ( ja osobiście preferuje inne przyprawy i zrobiliśmy w wersji curry )
- parówki ( jakie kto lubi najlepiej z dużą ilością mięsa)
Przesiewamy mąką, później dodajemy masło( temperatura pokojowa nie z lodówki ) drobno posiekane. Kolejno dodajemy żółtko i przyprawy ( jakie kto lubi ) następnie wodę i ugniatamy na gładkie ciasto. Jeśli jest za wodniste można dodać odrobinę mąki. Wsadzamy ciasto na 30 minut do lodówki chyba, że ktoś jest bardzo głodny można od razu robić szlafroki . Kroimy ciasto na malutkie kulki i wałkujemy . Wsadzamy do środka naszą parówkę i owijamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wsadzamy nasze dzieło na 20 minut.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz