Translate

niedziela, 18 stycznia 2015

Parówki z Orlenu ( po naszemu )

Wiem, że nie są to hot dogi z Orlenu ale smakiem bardzo podobne i bardzo szybkie ;)





Parówki w szlafrokach.

Ciasto takie jak na tartę:
-250 g mąki tortowej typ 450 ( najlepiej przesiana)
-125 g masła ( masło jest bardzo ważne )
-1 zółtko
- około 60-70 ml wody
- szczypta soli ( ja osobiście preferuje inne przyprawy i zrobiliśmy w wersji curry )
- parówki ( jakie kto lubi najlepiej z dużą ilością mięsa)

Przesiewamy mąką, później dodajemy masło( temperatura pokojowa nie z lodówki ) drobno posiekane. Kolejno dodajemy żółtko i przyprawy ( jakie kto lubi ) następnie wodę i ugniatamy na gładkie ciasto. Jeśli jest za wodniste można dodać odrobinę mąki. Wsadzamy ciasto na 30 minut do lodówki chyba, że ktoś jest bardzo głodny można od razu robić szlafroki . Kroimy ciasto na malutkie kulki i wałkujemy . Wsadzamy do środka naszą parówkę i owijamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wsadzamy nasze dzieło na 20 minut. 

                                                                                       Smacznego!  ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz